MODUL 8

PEMBUATAN JUS HERBA MADU UNTUK REMEDI JANTUNG

1. PENGENALAN


Produk Jus Herba Madu menjadi popular masa kini kerana dapat membantu meningkat kesihatan mereka yang menghadapi masalah jantung dalam usaha menghancur lemak dalam badan.

2. JENIS-JENIS JUS SERBUK BUAH UNTUK KESIHATAN DAN KECANTIKAN

Dipasaran terdapat  pelbagai jenis jus minuman buah, herba  dan madu untuk kesihatan..




2. BAHAN-BAHAN

Peserta kursus akan diperkenalkan dengan baha-bahan yang digunakan dalam membuat jus kecantikan dan kesihatan  dari segi kualiti dan bahan-bahan yang digunakan sebagimana berikut :-

Bahan Pengawet

Bahan Pensetabil

Bahan Pembanyak

Bahan Pengawal Asid

Bahan Perisa

Bahan Pewarna
3. TEKNIK MEMPROSES

Peserta akan mempelajari teknik memproses yang mudah tanpa menggunakan peralatan yang mahal. Teknik yang dipelajari ini akan membolehkan peserta memulakan usaha samada secara homebase atau secara industri kecil.

Contoh Teknik Memproses;



4. TEKNIK PACKAGING

Packaging atau pembungkusan merupakan satu teknik penting dalam memastikan produk tidak rosak disamping kelihatan menarik dan disukai oleh pengguna.

5. PEMBEKAL BAHAN

Peserta akan diberi info dimana bahan mentah boleh diperolihi bagi memastikan peserta dapat memulakan pengeluarran produk secepat mungkin setelah menghadiri kursusini.


6. PEMBEKAL PACKAGING

Peserta juga akan diberi info pengeluar dan pembekal alat-alat packaging seperti botol, tiub, container dsb bagi memastikan peserta kursus dapat membuat pilihan jenis dan bentuk pembungkusan yang sesuai bagi produk yang bakal di keluarkan.

No comments:

Post a Comment